Kotitalouksien sammuttimia määräävät säädökset ovat muuttumassa. Paloturvallisuusviikon kampanja julisti syksyllä Suunnittele sammutin -kilpailun, jonka muotoilun opiskelijoiden sarjan voitti Savonia ammattikorkeakoulussa opiskeleva Sami Romppainen. Hän yhdisti sammuttimeen perinteisten toimintojen lisäksi älyominaisuuksia.
Käsisammutin on tehokas väline tulipalossa. Sammuttimien ulkonäköä on tähän asti säädelty voimakkaasti, mutta säädösehdotuksessa vapautettaisiin kotitalouksien sammuttimien väri. Muutoksella halutaan madaltaa sammuttimen hankintakynnystä.
Paloturvallisuusviikko päätti haastaa suomalaiset teollisen muotoilun opiskelijat suunnittelemaan kotitalouksille sammuttimia, jotka ovat moderneja ja sopivat sisustukseenkin.
– Paloturvallisuutta ajatellen kodeissa voisi olla nykyistä enemmän sammuttimia. Toivommekin pelastusalalla, että säädösten muuttuessa markkinoille saataisiin tuotteita, jotka houkuttelisivat ihmisiä parantamaan kotinsa paloturvallisuutta, sanoo Paloturvallisuusviikon ohjausryhmän puheenjohtaja ja vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.
Kilpailuun tuli 28 sammutinehdotusta. Näistä kilpailun juryn mielestä parhaimmaksi osoittautui Savonia ammattikorkeakoulussa opiskelevan Sami Romppaisen työ Salus. Juryn mukaan Salus on nykyaikaiseen älykotiin sopiva, innovatiivinen tuote. Se yhdistää häkä- ja palovaroittimen ja ohjeistaa käyttäjää. Mahdollisuus vaihtaa sammuttimen värimaailmaa tekee siitä erilaisiin sisutuksiin sopivan.
– Aluksi ideani osaset tuntuivat jotenkin irtonaisilta, mutta löydettyäni analogian puoliautomaattisen elvytyslaitteen ja sammutinideani väliltä projekti alkoi elää kuin itsestään, kommentoi Romppainen työnsä kehitystä.
Suunta on selkeästi kohti sisustusesinettä
– Kilpailu oli herkullinen suunnittelijoiden kannalta. Kilpailutyöt olivat muotoilullisesti kiinnostavia, ja suunta on selkeästi kohti sisustusesinettä, kommentoi Juryyn kuulunut teollisen muotoilun opettaja Juha Ainoa Metropoliasta.
Hän odotti kilpailutöiltä ehkä enemmän älykotiin kytkeytymistä, mikä voittaneessa työssä toteutuikin.
Toiseksi kilpailussa tuli Metropolia ammattikorkeakoulun Pinja Hietalan työ Kuosi, ja kolmanneksi sijoittui Saimi Hyytiäinen Savonia ammattikorkeakoulusta työllään Pluvia.
– Oli upeaa nähdä kuinka teollisen muotoilun opiskelijat olivat tarttuneet haasteeseen avoimin mielin. Kilpailun voittajan työ oli mielenkiintoinen kokonaisuus. Pidin erityisesti siitä, että kyseessä oli kokonaisratkaisu, jossa oli yhdistetty sekä reagointi alkavaan paloon että palon sammuttaminen, sanoo juryyn kuulunut tuotehallintajohtaja Tarja Vilmi Presto Oy:stä.
Hän kiteyttääkin ajatuksen, jota myös meneillään oleva Paloturvallisuusviikko edistää.
– Jokainen uusi idea, joka saisi kotitaloudet hankkimaan alkusammutusvälineitä on erittäin tervetullut. Toivon, että tämä kilpailu käynnistää laajemman keskustelun aiheesta ja kuljemme yhdessä kohti paloturvallisempia koteja.
Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana Pelastuslaitokset, Pelastusliitot, sisäministeriö, EHYT ry, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, Finanssiala, Kirkkohallituksen Diakonia ja yhteiskunta, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Palopäällystöliitto, Nuohousalan Keskusliitto sekä Vanhustyön keskusliitto. Paloturvallisuusviikon rahoittaa Palosuojelurahasto.