Läheiset ja yhteisöllisyys

Kaksi hymyilevää nuorta naista poseeraa toisen naisen kännykälle. Naisilla on skeittilaudat käsissään ja toinen nainen näyttää rauhanmerkkiä sormilla.

Mitä yhteisöllisyys oikeastaan tarkoittaa?

Lyhyesti sanottuna yhteisöllisyys tarkoittaa sitä, että olet osa jotakin ja tunnet kuuluvasi johonkin ihmissuhdeverkostoon.

Yhteisöllisyys on tehty ainakin näistä tekijöistä:

  • yhteistyö
  • osallisuus
  • luottamus
  • sitoutuminen
  • motivaatio

Yhteisöllisyys toimii psyykkisenä voimavarana myös silloin, kun mielenterveyden saralla on haasteita.

Mölkkypalikoita hiekalla.

Ihmisen pitää saada toimia itselleen luontaisella tavalla

  • Yhteisöllisyys ei tarkoita, että kaikki yhteisöllisen ryhmän jäsenistä olisivat superläheisiä keskenään ja kontaktissa harva se päivä.
  • ”Yhteisöllinen ihminen” ei myöskään tarkoita, että olisi aina saatavilla ja valmis tekemään kaiken, mitä pyydetään.
  • Totta kai kompromisseja täytyy tehdä, mutta tervettä yhteisöllisyyttä on, että ihmiset saavat toimia itselleen luontaisella tavalla. Toiset haluavat olla enemmän esillä ja toiset taas enemmän taustalla.

Yksinäisyys voi sairastuttaa

Erityisesti nuoruusiässä yksinäisyys johtaa usein ahdistuneisuuteen, masentuneisuuteen, itsetuhoisuuteen ja muihin mielenterveyden ongelmiin, kertoo yksinäisyystutkija, kasvatuspsykologian professori Niina Junttila.

Suomalaiset yksinäiset nuoret kärsivät muita useammin näistä oireista:

  • päänsärky
  • vatsakivut
  • hermostuneisuus
  • nukahtamisvaikeudet

Yksinäisyys vaikuttaa ihmisen terveyteen ja toimintakykyyn myös monilla muilla tavoilla. Löydät lisätietoja yksinäisyyden vaikutuksista, riskitekijöistä ja ehkäisystä Yksinäisyys-osiosta.

Jos sinä olet tai läheisesi on ollut pitkään apaattinen, jos mistään ei tule hyvää fiilistä ja jos loputon uupumus, syyllisyydentunne, keskittymisvaikeudet ja uniongelmat painavat, ota yhteys lääkäriin.

Kyseessä voi olla masennus tai muu mielenterveyden häiriö, johon on olemassa hoitokeinoja.

Yhteisöllistä meininkiä, apua ja vertaistukea itsellesi ja läheisillesi

Tyttöjen ja Poikien Talot ja Tuvat

Yhteisöllistä meininkiä, vapaa-ajan toimintaa, harrastusmahdollisuuksia sekä apua ja tukea vaikeisiin elämäntilanteisiin tarjoavat esimerkiksi Tyttöjen ja Poikien Talot ja Tuvat. Näitä löytyy eri paikkakunnalta ympäri Suomen.

Yhteystiedot löytyvät Suomen Setlementtiliiton verkkosivuilta. Laita sivustohakuun ”Tyttöjen ja Poikien Talot ja Tuvat”.

SETAn sateenkaarinuorille suunnattu vertaistoiminta

Eri puolilla Suomea on säännöllisesti kokoontuvia, avointen ovien periaatteella toimivia nuorten ryhmiä. Toimintaan osallistuu niin pojiksi, tytöiksi, muunsukupuolisiksi tai sukupuolettomiksi kuin heteroiksi, homoiksi, lesboiksi, bi- pan- tai aseksuaaleiksi identifioituvia nuoria.

Setan verkkonuorisotalo Loiste ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoavat myös chatteja ja yksilötukea diginuorisotalolla Discordissa.

Keskusteluapua Sekasin-chatissa

Sekasin-chatissa voit keskustella anonyymisti mieltä painavista ongelmista. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset.

Chat on avoinna arkisin 9–24 ja viikonloppuisin 15–24.

Sekasin Gaming

Sekasin Gaming -serveri on auki 24/7. Serverin puhe- ja tekstikanavilla voi tutustua uusiin ihmisiin, luoda kaverisuhteita ja pelailla tuttavien tai tuntemattomien kanssa turvallisesti.

Vertaisten lisäksi serverillä toimii säännöllisesti eri alojen ammattilaisia nuorten tukena. Keskustelua moderoidaan vuorokauden ympäri.

Netari-chat ja Netari WA

Netari on valtakunnallinen nuorisotalo netissä.

Netari-chatissa voit jutella luotettavan aikuisen kanssa sinulle tärkeistä asioista. Chat on avoinna su-pe klo 18-21.

Voit myös laittaa viestiä Netari WhatsAppiin milloin vain numeroon 0503135160. Netarin ammattilaiset vastaavat viesteihin ma-pe klo 17-19.

Nettiturvis – pitkäkestoista keskusteluapua verkossa

Nettiturvis on valtakunnallinen palvelu, joka tarjoaa maksutonta keskusteluapua nuorille ja heidän läheisilleen. Nettiturviksella työskentelee kriisi- ja perhetyöntekijöitä.

Zekki-digipalvelu

Zekki-työkalun avulla pystyt tekemään elämäntilannetta kartoittavan itsearvion muutamassa minuutissa. Saat yhteenvedon, joka auttaa sinua pohtimaan omaa elämääsi ja tulevaisuuttasi. Saat myös tietoa sinulle sopivista järjestöjen ja kuntien tarjoamista tukipalveluista.

Voit tehdä huoli-ilmoituksen aikuisesta ihmisestä, jos olet huolissasi hänen hyvinvoinnistaan, terveydestään tai turvallisuudestaan.

Huolta voi aiheuttaa esimerkiksi henkilön kotona pärjääminen ja elämänhallinnan ongelmat.

Ohjeet huoli-ilmoituksen tekemiseen