Jos lemmikki karkaa

Ihminen pitää sylissä pystykorvaista koiranpentua.

Pidä koira taajamassa kytkettynä

Järjestyslain mukaan koiran omistajan tai haltijan on:

1) pidettävä koira taajamassa kytkettynä

2) pidettävä huolta, ettei koira pääse yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille, kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle kytkemättömänä, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.

Varsinkin loma-aikoina koiria ja muita lemmikkejä karkaa paljon. Kesäisin koirat saattavat lähteä mökiltä luontoon seuraamaan kiinnostavia hajuja ja kissa tai lemmikkilintu voi livahtaa ikkunasta ulos. On vaarana, että eläin esimerkiksi jää auton alle.

Jos lemmikkisi on lähtenyt omille teilleen etkä löydä sitä, toimi näin:

  • Ensitunnit ja seuraavat päivät ovat kriittisiä. Ohjeita etsimiseen saat esimerkiksi Etsijäkoiraliiton neuvontapuhelimesta numerosta 040 724 8614 tai Vainu – eläinetsijäkoirat -yhdistyksestä numerosta 041 805 9423. Toimintaohjeet riippuvat mm. siitä, onko eläin säikähtänyt tai loukkaantunut karkaamistilanteessa vai onko se vain sännännyt mielenkiintoisten hajujen perään.
  • Jää katoamispaikalle. Jos mukana on enemmän porukkaa, yksi jää paikalle, toinen lähtee kotiin ja muut voivat ryhtyä hajujälkien tekoon ja tiedottamiseen. Älä jahtaa lemmikkiä isolla joukolla. On tärkeää, että etsimisen hoitavat muutamat eläimelle tutut ihmiset.
  • Kotiin tai muuhun turvalliseen paikkaan vedetään hajujälkiä. Voit laittaa sukkahousuihin haisevaa kosteaa ruokaa, esim. tonnikalaa, ja vedä sitä turvalliseen houkuttelupaikkaan. Kissalle kannattaa jättää ikkuna tai ovi auki, niin että se voi palata rauhassa kotiin.
  • Laita katoamisilmoituksia nettipalstoille (karkurit.fi, Facebookin paikallisryhmät ja karkuri-ryhmät) sekä soita paikallisiin löytöeläintaloihin. Anna lemmikistä tarkat tuntomerkit (ei esim. vain rotua). Älä kuitenkaan kerro lemmikin nimeä! Miksi? Koska jos koira on jäänyt kiinni esimerkiksi fleksistä, se voi jäädä entistä pahemmin kiinni, kun sitä huudellaan.
  • Tarvittaessa apuna voi käyttää myös koulutettua eläinetsijäkoiraa, joka on opetettu jäljittämään hajun perusteella toisia eläimiä. Tätä varten lemmikistä kannattaa ottaa talteen pieni karvatuppo, josta etsijäkoirat voivat saada vainun. Eläinetsijäkoirien avulla saadaan vuosittain kymmeniä karkureita takaisin.

Lähteet: Etsijäkoiraliitto & Etsijäkoirat

Rauhoita tilanne. Älä juokse ympäriinsä lemmikin nimeä huudellen.

Mies ja koira ovat poski poskea vasten, ja mies silittää koiran kylkeä.

Tarvittaessa apuna voi käyttää myös koulutettua eläinetsijäkoiraa, joka on opetettu jäljittämään hajun perusteella toisia eläimiä. Tätä varten lemmikistä kannattaa ottaa talteen pieni karvatuppo, josta etsijäkoirat voivat saada vainun.

Mitä voi tehdä, jos näkee vieraan karanneen lemmikin?

  • Jos näet vieraan karanneen lemmikin, joka ei anna ottaa kiinni, jätä sille ruokaa, jos mahdollista, ja etsi sen katoamisilmoitus netistä.
  • Jos löydät ilmoituksen, soita ilmoittajalle. Ellei hän vastaa, laita tekstarilla tieto havaintopaikasta ja suunnasta, johon lemmikki lähti, jos se poistui paikalta. Laita nettiin havaintoilmoitus vain, jos näkemäsi karkurin katoamisilmoitusta ei löydy.
  • Moottoritiehavainnosta ilmoitetaan aina välittömästi hätänumeroon 112. Mitä nopeammin ilmoittaa, sitä varmemmin saa poliisipartion paikalle estämään onnettomuutta. Kun autot väistelevät eläimiä, saattaa sattua esimerkiksi peräänajoja.

Lähde: Karkurit.fi

Voidaanko lemmikkini varastaa? Uskaltaako koiraa jättää kaupan ulkopuolelle?

Koirien varastaminen on harvinaista, tapauksia on vuodessa vain muutamia. Jos lemmikkisi on kadonnut, paljon todennäköisempää on, että se on lähtenyt omille teilleen.

Neuvontaa ja ohjeita

Karkurit.fi

Karkurit.fi-sivuilla voit tarkistaa ilmoitukset tai ilmoittaa itse kadonneista lemmikeistä, näköhavainnoista ja talteen otetuista lemmikeistä. Voit selata ilmoituksia paikkakunnittain ja eläinlajeittain.

Etsijäkoiraliitto

Apua ja neuvoja, kun lemmikki on kateissa. Neuvontanumero: 040 724 8614.

Vainu – eläinetsijäkoirat -yhdistys

Neuvontanumero: 041 805 9423.

Tee turvallisuusteko – lataa 112 Suomi -mobiilisovellus!

Saat sovelluksen kautta vaara- ja viranomaistiedotteet suoraan puhelimeesi. Löydät sovelluksesta myös varautumisohjeet eri häiriötilanteisiin. Sovelluksen ohjeita voi lukea myös verkkoyhteyden katkettua eli offline-tilassa.

Lataa maksuton 112 Suomi -mobiilisovellus