Lemmikkien myrkytykset

Eläinlääkäri on kyykyssä ja pitelee kissaa sylissä. Vieressä on myös koira, joka tarjoaa kissalle tassua.

Koirille ja kissoille myrkylliset aineet

Koira ja kissa saavat myrkytysoireita monista aineista, joita niiden elinympäristöstä löytyy. Kissa ja koira täytyy pitää loitolla ainakin näistä myrkyllisistä aineista:

  • Sinilevä. Sinilevän syanobakteerit tuottavat veteen mm. maksa- ja hermomyrkkyjä. Juotuna sinileväinen vesi aiheuttaa koiralle ja kissalle myrkytysoireita, joista yleisimmät ovat levottomuus, tärinä ja oksentaminen. Lisäksi voi ilmetä tasapainohäiriöitä ja kramppeja. Oireet alkavat tyypillisesti alle tunnin kuluessa sinileväisen veden juomisesta ja voivat johtaa nopeasti kuolemaan.
  • Myrkkysienet. Kaikki ihmiselle myrkylliset sienet aiheuttavat myrkytysoireita myös koiralle. Myös jotkin ihmiselle syötäväksi kelpaavat sienet ovat kypsentämättöminä myrkyllisiä. Sienet voivat aiheuttaa vatsaärsytystä, maksa- tai munuaisvaurioita tai hallusinogeenisiä oireita, kuten koordinaatiohäiriöitä.
  • Myrkylliset kasvit. Monet tavalliset huonekasvit ja kukat ovat koirille ja kissoille myrkyllisiä. Myrkyllisiä sisäkasveja ovat esimerkiksi kirjovehkat, liljat, narsissit, tulppaanit, krookus, hyasintti ja joulutähti. Liljat ovat erittäin myrkyllisiä kissoille.
  • Suklaa. Suklaan sisältämä kaakao on myrkyllistä sekä koirille että kissoille. Suklaan aiheuttamia oireita ovat mm. oksentelu, ripuli, levottomuus, lisääntynyt juominen ja virtsaaminen sekä kuivuminen. Vakavimmillaan suklaamyrkytys voi aiheuttaa eläimen vaipumisen koomaan tai jopa kuoleman.
  • Rusinat ja viinirypäleet. Suuri määrä rypäleitä voi aiheuttaa koiralle akuutin munuaisvaurion. Ensioireita ovat mm. oksentelu, syömättömyys, ripuli ja kuivuminen.
  • Sipulit. Sipulit vaurioittavat koiran ja kissan punasoluja, mikä voi johtaa anemiaan. Älä anna koirallesi ruoantähteitä, joissa on sipulia. Sipulin aiheuttamat yleisimmät oireet ovat oksentelu, syömättömyys, ripuli ja heikotus.
  • Ihmisten lääkkeet. Ihmisille tarkoitetut lääkkeet täytyy pitää poissa koirien ja kissojen ulottuvilta. Jos myrkytysoireita ilmaantuu, ota yhteyttä eläinlääkäriin, joka osaa neuvoa hoidossa ja ohjaa tarvittaessa tuomaan lemmikin vastaanotolle.
  • Ksylitoli. Ksylitoli on koiralle ja kissalle hengenvaarallista, sillä se saa verensokerin laskemaan vaarallisen matalalle. Ksylitolimyrkytyksen ensioireita ovat oksentelu, väsymys ja tärinä. Pahimmallaan myrkytys johtaa kuolemaan.
  • Nikotiini. Nikotiinituotteet voivat aiheuttaa koirille ja kissoille jopa henkeä uhkaavan myrkytyksen. Oireisiin kuuluvat oksentelu, levottomuus tai hyperaktiivisuus, runsas kuolaaminen ja koordinaatiohäiriöt. Hoito eläinlääkärissä on aloitettava mahdollisimman nopeasti.
  • Jäähdytysneste. Jäähdytysnesteen etyleeniglykoli on erittäin myrkyllistä ja voi jo pieniä annoksina johtaa koiran tai kissan kuolemaan. Glykoli saa jäähdytysnesteen maistumaan makealta, minkä vuoksi koirat ja kissat mielellään syövät löytämäänsä jäähdytysnestettä. Säilytä siis jäähdytysneste aina lemmikkien ulottumattomissa. Ensioireita ovat lisääntynyt juominen ja virtsaaminen, oksentelu ja hermostolliset oireet. Vakavampiin oireisiin kuuluvat tihentynyt tai hidastunut syke, alilämpö, kooma ja munuaisvaurio.
  • Rotanmyrkky. Rotanmyrkyt joko estävät veren hyytymistä ja aiheuttavat näin verenvuotoja tai aiheuttavat keskushermosto-oireita. Koira tai kissa voi saada oireita joko syömällä myrkkyä tai syömällä jyrsijän, joka on aikaisemmin syönyt rotanmyrkkyä. Jos koiran tai kissan epäilee syöneen rotanmyrkkyä, on hakeuduttava heti eläinlääkäriin.

Lähde: Omaeläinklinikka – Koiralle ja kissalle myrkylliset aineet

Myrkytysten ensiapu

  • Kotona kannattaa aina pitää 3-prosenttista vetyperoksidia oksettamista varten sekä lääkehiiltä, jolla voidaan estää haitallisten aineiden imeytymistä. Näin ensiavun saa aloitettua välittömästi eläinlääkäriasemalta saatujen ohjeiden mukaan.

Koirat saavat myrkytyksiä kissoja todennäköisemmin, sillä ne ovat kaikkiruokaisempia ja uteliaita maistelemaan uusia asioita.

Tummaa ajokoiratyyppistä koiraa rapsutetaan leuan alta.

Myrkytystapauksissa on tärkeää aloittaa hoito mahdollisimman pian, sillä joissakin tapauksissa oireet ovat jo merkki peruuttamattomista vaurioista.

Kissojen yleisimmät myrkyt

Lista myrkyistä, joille kissat altistuvat useimmin:

-liljakasvit
-permetriini (jota on mm. koirien ulkoloislääkkeissä)
-jäätymisen estotuotteet
-imidaklopridia sisältävät kirpputuotteet
-parasetamolia sisältävät särkylääkkeet
-bentsalkoniumkloridia sisältävät desinfiointiaineet sekä monet muut desinfiointituotteet
-lakkasprii
-moksidektiiniä sisältävät matolääkkeet
-tunnistamattomat myrkyt: vaikka eläimellä on myrkytyksen oireita, myrkkyä ei pystytä tunnistamaan

Lähde: Koira-Kissaklinikka

Mitä teen, jos epäilen kissan altistuneen myrkylle?

-Estä kissan pääsy myrkyn luokse.
-Ota yhteys eläinlääkäriin.
-Yritä pestä kissa (muista laittaa itsellesi suojakäsineet). Kissat pyrkivät itse puhdistamaan turkkinsa ja saavat siksi elimistöönsä lisää myrkkyä.

Valkoinen kissa makoilee selällään kirjavan päiväpeiton alla ja tapittaa suoraan kohti.

Miten voin kotona estää kissan myrkytyksen?

  1. Säilytä puhdistus- ja desinfiointiaineet poissa lemmikkien ulottuvilta.

    Kissojen kohdalla ylähyllylle siirto ei riitä, vaan niiden tulisi olla vähintään ovien takana.

  2. Lääkkeet piiloon.

    Pidä myös lääkkeet lemmikkien ulottumattomissa.

  3. Noudata aina eläinlääkärin ohjeita.

    Älä anna kissalle lääkkeitä, joita ei ole määrätty sille (esim. koiran tai ihmisen lääkkeitä).

  4. Muista, että koiran loislääke saattaa olla kissalle myrkyllistä.

    Turvallisinta olisi pitää lääkitty koira vuorokausi eri tiloissa kuin kissat.

  5. Kemikaalit piiloon.

    Pidä kemikaalit, kuten jäänestotuotteet, poissa kissojen elinalueelta.

  6. Tunnista myrkkykasvit.

    Tarkista kotisi kasvien myrkyllisyys. Vältä liljoja.

  7. Askarteluvälineet piiloon.

    Pidä askarteluvälineet ja -aineet kaappien takana.

  8. Älä jahkaile lääkäriin lähtöä.

    Muista viedä myrkytyksen saanut kissa hoitoon mahdollisimman nopeasti.

     

    Lähde: Koira-kissaklinikka

Miksi kissoihin vaikuttavat tietyt aineet enemmän kuin muihin lajeihin?

  • Kissat pitävät itsensä hyvin puhtaina. Turkin hoidon yhteydessä elimistöön voi päätyä haitallisiakin aineita.
  • Kissojen elimistö käsittelee tiettyjä kemikaaleja eri lailla kuin vaikkapa koirien.
  • Kissat liikkuvat ympäristössä vapaammin kuin koirat. Siksi omistaja ei välttämättä ole tietoinen myrkyttymisvaarasta, ja voi mennä pitkäänkin ennen kuin se huomataan.
  • Kissojen pienen koon vuoksi pienikin määrä myrkkyä voi olla kohtalokas.