Pidä huolta läheisistä

Kolme rentoihin talvivaatteisiin pukeutunutta nuorta seisoo ringissä ulkona ja yksi nuorista selittää muille jotakin.

Jokaisella meistä on tarve kuulua johonkin jengiin.

Yhteisöllisyyden kokemus syntyy vuorovaikutuksesta, yhteisestä tekemisestä, merkityksellisistä ihmissuhteista ja luottamuksesta.

Jokainen meistä voi auttaa jotenkin

Kukaan ei saisi jäädä yksin häiriö- tai kriisitilanteessa. Mieti etukäteen, miten sinä voisit auttaa läheisiäsi tai vaikka naapurin lapsiperhettä häiriötilanteessa.

Muista, että ihmiset reagoivat kriiseihin eri tavoin. Toiset saattavat vaikuttaa lamaantuneilta, kun taas toiset näyttävät jatkavan elämää entiseen malliin. Ulkoisen habituksen perusteella ei välttämättä pysty päättelemään, mitä ihminen oikeasti tuntee ja miten hän tilanteen kokee.

Tarjoa rohkeasti apuasi. Auta omien voimavarojesi mukaan.

Tekojen ei tarvitse olla isoja. Jokainen meistä voi auttaa jotenkin.

Kysy ja tarkista

  • Jos olet huolissasi läheisestäsi, kysy rohkeasti, miten hän voi.
  • Kysy, voisitko auttaa häntä jotenkin tai tarvitseeko hän tukea jossain asiassa.
  • Huolen voi ottaa puheeksi esimerkiksi näin: Olen huomannut, että olet jo pitkään vaikuttanut ahdistuneelta. Onko jotain ikävää tapahtunut?

Yksinäisyys ja eristäytyminen lisäävät varsinkin miesten ennenaikaista kuolleisuutta

– Yksinäisyys ja sosiaalinen eristäytyneisyys nostavat ennenaikaisen kuoleman riskiä 26–29 prosentilla, kertoo yksinäisyystutkija, kasvatuspsykologian professori Niina Junttila.

– Suomalaisessa tutkimuksessa miesten pitkäaikainen yksinäisyys ja sosiaalinen eristäytyneisyys ennustivat ennenaikaisen kuoleman riskiä erityisesti sydän-, verisuoni- ja syöpäsairauksien kautta.

– Yksinäisyys on ennenaikaisen kuoleman kannalta suurempi riski kuin liikkumattomuus, ylipaino, ilmansaasteet, runsas tupakointi (15 savuketta päivässä) tai alkoholin käyttö (6 annosta päivässä).

Avun pyytäminen voi joskus olla todella vaikeaa.

Farkkuihin, ohueen tummaan takkiin sekä lenkkareihin pukeutunut ihminen makaa ja näyttää nukkuvalta lumisella puiston penkillä.

Tarkista, onko läheisesi kotivara-asiat kunnossa eli onko hänellä tarpeeksi ruokaa, juomaa ja tarvittaessa lääkkeitä vähintään kolmeksi vuorokaudeksi.

72 tuntia varautumissuositus

Mitä tehdä, jos kohtaa harhailevan vanhuksen

  1. Seuraa.

    Seuraa hetki vanhuksen liikkeitä ja arvioi, voisiko hän olla mahdollisesti muistisairas ja karkuteillä.

  2. Kysy.

    Kysy vanhukselta, onhan kaikki varmasti kunnossa. Jos vanhus vaikuttaa olevan vähänkin paniikissa, rauhoittele häntä hetki ja soita sitten hätäkeskukseen.

  3. Tee hätäilmoitus.

    Soita hätäkeskukseen, jotta tieto vanhuksen löytymisestä ja liikkeistä tulee myös viranomaisten tietoon.

     

    Lähde: Itä-Uudenmaan poliisilaitos

Ilmoita huolesta. Se on välittämistä.

Huoli-ilmoituksen tekeminen

  1. Huoli-ilmoitus tehdään aikuisesta ihmisestä.

    Voit tehdä huoli-ilmoituksen aikuisesta ihmisestä, jos olet huolissasi hänen hyvinvoinnistaan, terveydestään tai turvallisuudestaan. Huolta voi aiheuttaa esimerkiksi henkilön kotona pärjääminen tai elämänhallinnan ongelmat.

  2. Kuka tahansa täysi-ikäinen voi tehdä huoli-ilmoituksen.

    Voit tehdä ilmoituksen myös itsestäsi (jos olet täysi-ikäinen) tai perheestäsi.

  3. Huoli-ilmoituksen voi tehdä myös nimettömänä.

    Parasta on, jos saat huolen kohteena olevalta henkilöltä suostumuksen ilmoituksen tekemiseen, mutta voit tehdä ilmoituksen myös ilman suostumusta ja nimettömänä.

  4. Löydät linkin huoli-ilmoituksen tekemiseen oman hyvinvointialueesi verkkosivuilta.

    Huoli-ilmoituksen tekemiseen ei ole yhtä valtakunnallista ilmoituskanavaa, vaan ohjeet ja linkki ilmoituksen tekemiseen pitää katsoa oman hyvinvointialueen verkkosivuilta. Hyvinvointialue määräytyy kotikuntasi mukaan.

  5. Suomi.fi:ssä ja Maisassa on myös linkit huoli-ilmoituksen tekemiseen.

    Joidenkin hyvinvointialueiden huoli-ilmoituksen voi tehdä myös Suomi.fi-sivustolla. Laita sivuston hakukenttään ”Huoli-ilmoitus”, niin löydät oikeat linkit. Maisa-potilastietojärjestelmää käyttävät voivat tehdä ilmoituksen Maisan etusivulla olevan linkin kautta.

Yksinäisyys on ennenaikaisen kuoleman kannalta suurempi riski kuin liikkumattomuus, ylipaino, ilmansaasteet, runsas tupakointi (15 savuketta päivässä) tai alkoholin käyttö (6 annosta päivässä).