Uutiset

Akkupalot voivat olla todella nopeita. Ne ovat myös vaikeita, kotikonstein suorastaan mahdottomia sammuttaa. Siksi akkujen ja paristojen turvallinen käyttö ja kierrätys ovat Paloturvallisuusviikon teemana tänä vuonna. Vaurioituneet tai väärin kierrätetyt akut ovat aiheuttaneet myös jätehuollossa vaaratilanteita.

Palavaa älypuhelin, joka on kytketty pistorasiaan jatkojohdon kautta.

Litiumioniakun palo on hyvin vaikeasti sammutettavissa, koska palo tuottaa palaessaan itse tarvitsemansa hapen ja lämmön. Palot ovat usein myös rajuja, ja ne leviävät heitteinä.

– Vaurioituneet tai väärin kierrätetyt akut ovat aiheuttaneet jätehuollon eri vaiheissa useita vaaratilanteita tänäkin vuonna. On tärkeää, että niin akut kuin myös paristot kierrätetään oikein vahinkojen välttämiseksi, sanoo paristonkierrätystä organisoivan tuottajayhteisö Recserin toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck.

Arkielämässä palo syttyy todennäköisimmin akun vaurioitumisen seurauksena. Esimerkiksi puhelimilla on taipumus tipahdella, ja siinä yhteydessä akku voi vaurioitua. Itsesyttyminen saattaa tapahtua viikkoja putoamisen jälkeen.

Akkuja ei pidä ladata yöllä eikä eteisessä

Syttynyt tai ylikuumentunut akku tai laite siirretään mahdollisuuksien mukaan turvalliseen paikkaan, esimerkiksi vedellä täytettyyn metalliastiaan, sillä sammutettunakin se voi syttyä uudestaan. Akun tai laitteen siirtoon voi käyttää patakintaita tai sammutuspeitettä. Akkua kannattaa pitää vesiastiassa jäähtymässä useita päiviä.

– Juuri akkupalojen ärhäkkyyden takia on tärkeää, että laitteita ei ladata yöaikaan eikä myöskään eteisessä estämässä pelastautumista, opastaa turvallisuusviestinnän erityisasiantuntija Juha Hassila Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

– Tärkeää on myös tunnistaa, milloin tilanteesta on turvallisinta poistua nopeasti, sulkea ovet ja hälyttää apua, Hassila sanoo.

Koska kodeissa on nykyään paljon litiumioniakkuja, niiden aiheuttamat vaarat ovat keskeisenä teemana Paloturvallisuusviikossa, jonka Päivä Paloasemalla -tapahtumat aloittavat. Lempäälän VPK:n tapahtumassa halutaan tuoda esiin akkujen riskit.

Päivä Paloasemalla -tapahtumat ovat osa Paloturvallisuusviikkoa, jota vietetään 23.11. –1.12.2024. Tapahtumia koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana pelastuslaitokset, pelastusliitot, EHYT ry, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, Kirkkohallituksen Diakonia ja yhteiskunta, Finanssiala, Suomen Kiinteistöliitto, Invalidiliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Palopäällystöliitto, Nuohousalan Keskusliitto, Vanhustyön keskusliitto ja Invalidiliitto. nä vuonna tapahtuman paristonkierrätysrasti toteutetaan yhdessä yleishyödyllisen tuottajayhteisö Recserin kanssa. Tapahtumat rahoittaa Palosuojelurahasto. 

Lue myös