Uutiset

SPEK järjesti yhdessä Suomen Palopäällystöliiton kanssa kansainvälisen turvallisuusviestinnän ISES-seminaarin Levillä 11.–13.3.2025. Tapahtuma kokosi yhteen asiantuntijoita 18 maasta ja tarjosi uusia ideoita muun muassa legoilla tehtävistä turvallisuusharjoituksista.

Nainen seisoo isolla esiintymislavalla, jonka valkokankaalla näkyy hänen kuvansa ja tiivistys työhistoriasta.

ISES (International Safety Education Seminar) järjestettiin ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 2011. Sen jälkeen tapahtuma on kiertänyt kahden vuoden välein eri puolilla Eurooppaa, ja nyt se palasi pitkästä aikaa Suomen järjestettäväksi.

Tapahtuman suojelijana toimii European Fire Safety Alliance, ja rahoitus saatiin Palosuojelurahastolta.

Entistä kansainvälisempi seminaari

Tämän vuoden tavoitteena oli tehdä tapahtumasta aiempaakin kansainvälisempi ja houkutella mukaan uusia osallistujia. Molemmissa tavoitteissa onnistuttiin täydellisesti.

Mukana seminaarissa oli yhteensä 94 osallistujaa 18 eri maasta, joista suurin osa osallistui seminaariin ensimmäistä kertaa.

Esiintyjinä oli turvallisuusviestinnän ja paloturvallisuuden asiantuntijoita Euroopan maista, mutta myös Iranista, Kanadasta ja Yhdysvalloista saakka.

Legot apuna häiriötilanteiden harjoittelussa

Yksi seminaarin kiinnostavimmista esityksistä oli hollantilaisen Saskia Pouw’n esitys legoilla toteutettavista paloturvallisuusharjoituksista. Pouw on käyttänyt menetelmää Utrechtin alueen sairaaloissa, mutta menetelmä sopii lähes mihin tahansa rakennukseen, kuten kouluihin, hotelleihin, toimistoihin tai kauppakeskuksiin.

Harjoituksen järjestämiseksi tarvitaan vain hiljainen tila, suuri pöytä, A0-kokoinen skaalattu pohjapiirustus, harjoituksen johtaja ja legoja. Ajatus on yksinkertainen mutta nerokas – ja helposti toteutettavissa.

Pöytäharjoituksissa voidaan simuloida erilaisia häiriö- ja kriisitilanteita, kuten tulipaloja, sähkökatkoja, kaasuvuotoja, vaarallisten aineiden onnettomuuksia tai virusepidemioita.

Esityksen innoittamana SPEKin NouHätä!-kampanjan koordinaattorit selvittävät, voisiko legoihin perustuvaa harjoitusmallia hyödyntää osana kampanjaa jo tulevana vuonna.

Lue myös