Liettua kehittää kriisinkestävyyttään – mallia Suomesta ja Ruotsista

SPEKin asiantuntijablogi Annika Rinne

SPEK on asiantuntijakumppanina hankkeessa, jossa kehitetään liettualaisten kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten yhteistyötä kriisitilanteissa.

Liettuassa kansalaisjärjestöjen rooli yhteiskunnassa ei ole yhtä vakiintunut kuin Suomessa. Viimeaikaiset maailmanpoliittiset tapahtumat ovat lisänneet tarvetta kehittää maan varautumista eri kriisitilanteisiin. Keskeisenä keinona nähdään järjestöjen ja viranomaisten välinen yhteistyö.

Hankkeen yksi tärkeimmistä tavoitteista on luottamuksen rakentaminen eri toimijoiden välille. Suomessa kansalaisjärjestöillä on pitkä historia, ja kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten välillä vallitsee vahva luottamus. Liettuassa luottamusta täytyy rakentaa nopeammalla tempolla.

Liettuan projektitiimi vieraili Suomessa

Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittama NGOs Equipped for Civic Resilience -hanke käynnistyi vuonna 2024. Sen tavoitteena on kehittää viranomaisyhteistyötä ja testata toimintamalleja yhteisharjoituksissa eri puolilla Liettuaa.

Liettuasta mukana on kuusi kuntaa, ja asiantuntijakumppaneiksi valikoituivat Ruotsista Skånen lääninhallitus ja Suomesta SPEK. Liettuan projektitiimi teki kahden päivän mittaisen opintovierailun molempiin maihin tammikuussa 2025.

Esimerkkiä vapaaehtoisten ja viranomaisten yhteistyöhön

Suomen opintovierailun aikana pohdimme yhdessä, mitkä Suomessa hyväksi havaitut tavat voisivat toimia myös Liettuassa. Pohdinnassa oli huomioitava, että Liettualla on pienenä valtiona ja entisenä neuvostotasavaltana omat erityispiirteensä

Esittelimme liettualaisille vieraille Suomen vahvaa Vapepa-verkostoa, jonka vapaaehtoisilla on paljon osaamista kriisitilanteisiin. Vapepa-toiminta on myös hyvä esimerkki yhteistyöstä vapaaehtoisten ja viranomaisten välillä. Lisäksi kerroimme vieraille vapaaehtoisten palokuntien toiminnasta ja merkityksestä.

Toisena päivänä pureuduimme pelastusalan vapaaehtoisten koulutuksiin ja yhteisharjoitteluun viranomaisten kanssa. Toteutimme pienryhmissä työpajan, jossa suunnittelimme yhteisharjoituksen järjestämistä sekä paikallisella että valtakunnallisella tasolla Liettuassa. Skenaarioksi valitsimme väestön evakuoinnin kriisitilanteessa.

Uudet opit käytäntöön – seuraavat askeleet Liettuassa

Liettualaiset vieraat olivat hyvin vaikuttuneita suomalaisten toimijoiden välisestä yhteishengestä ja osaamisesta. He kokivat saaneensa arvokasta tietoa ja uusia näkökulmia kehittämistyönsä tueksi.

Jotta viranomaisten ja järjestöjen välinen yhteistyö voi onnistua, tarvitaan selkeät roolit ja toimintamallit kriisitilanteita varten.

Seuraavaksi Liettuassa järjestetään pyöreän pöydän keskusteluja paikallisten viranomaisten ja järjestöjen kanssa. Keskustelujen tavoitteena on löytää kansalaisjärjestöille sopivat roolit. Lisäksi yhteistyötä testataan pöytäharjoituksien kautta.  Hankkeen loppukonferenssi järjestetään lokakuussa 2025 Vilnassa.

Liettualaisen hankevetäjän Gaja Šavelėn mukaan Suomen opintovierailu oli onnistunut ja tarjosi arvokasta oppia:

”On behalf of the Lithuanian NGO team, I would like to sincerely thank you for the incredibly well-organized study visit. Both thematically and content-wise, it was highly valuable, and we gained a lot of insights while also having the opportunity to share the Lithuanian experience. We’ve already started discussing ideas on how to proceed with what we’ve learned in the nearest future.

You have a truly wonderful team, bringing together such diverse perspectives and knowledge—it was a pleasure to engage with everyone.”

— Gaja Šavelė, Nacionalinės NVO koalicijos direktorė (Director of the NGO Coalition)

 

Pienryhmätyöskentelyssä selin Dovilė Rudzenskė (LT), vasemmalta oikealle Annika Rinne (SPEK), Vaida Kasulaitiene (LT) ja Anders Blomberg (Vapepa-johtaja).
Pienryhmätyöskentelyssä vasemmalta oikealle Mindaugas Damijonaitis (Pohjoismaiden ministerineuvosto), Justinas Vasiliauskas (LT), Kalle Hakala (Vapepa-johtaja), Gaja Šavelė (LT) ja Kaisa Eskelinen (SPEK).

Lue myös