Luodaan lapsille turvaa myös sähkökatkoissa

Blogi Johanna Kuittinen

Mahdollinen sähkökatko voi olla mukava mahdollisuus yhdessäoloon, kun sähköllä toimivat laitteet pysyvät kiinni. Mutta kuinka kauan perheemme todella osaisi nauttia sähköttömyydestä: hanasta ei tule vettä, sähkölaitteet eivät toimi, eikä vessaakaan voi vetää. Entä jos lapsi on yksin kotona sähkökatkon sattuessa? Tietääkö hän, miten toimia ja löytyvätkö taskulamppu ja paristot pimeässäkin.

Lapsillani ei ole ollut ihan sellainen lapsuus kuin kuvittelin. Ensin korona rajoitti normaalia elämää, jonka jälkeen sota nousi lasten puheisiin. Nyt pinnalla on sähkön säästäminen, josta puhutaan lähes päivittäin.  Ihailtavan nopeasti lapset kyllä sopeutuvat ja tottuvat uudenlaisiin toimintatapoihin.

Koen, että aikuisena velvollisuuteni on tehdä näistä elämään vaikuttavista muutoksista heille mahdollisimman selkeitä ja vähentää heidän pelkojaan. Turvallisuuden tunnetta lisää se, että asioista keskustellaan ja tulevia tilanteita mietitään sekä harjoitellaan etukäteen. Viime viikolla vietettiin Lapsen oikeuksien viikkoa, jonka teemana oli lapsen oikeus turvallisuuteen. Jokainen vanhempi voi vaalia tätä oikeutta antamalla lapselle eväitä toimia erilaisissa poikkeavissa tilanteissa, kuten sähkökatkoissa.

Äitinä olen miettinyt sitä, että monet lapset pelkäävät pimeää. Yksi taskulamppu voi ehkä riittää aikuiselle, mutta riittääkö se lapsille, jotta he tuntevat olonsa turvallisiksi sähkökatkon aikana? Onneksi nykyään on erilaisia retkilamppuja, jotka valaisevat yllättävän hyvin.

Kuinka monessa kodissa on valmistauduttu talven mahdollisiin sähkökatkoihin? Omalla työpaikallani tulevista sähkökatkoista ja niihin varautumisesta puhutaan päivittäin. Nopean lähipiiriin tehdyn kyselykierroksen perusteella monikaan ei ole miettinyt sähkökatkoja tai jos on miettinyt, niin ei ole tehnyt konkreettisia toimia niihin valmistautuakseen. Tiedän toki, että on myös paljon ihmisiä, jotka ovat varautuneet pärjäämään ilman sähköä vähintään kolmen vuorokauden ajan.

Yllättävät tilanteet voivat jännittää lapsia

SPEK on tänä syksynä valmistellut yhteistyössä useiden muiden järjestöjen ja lapsiasiavaltuutetun kanssa Varautumisen vanhempainillat -materiaalipaketin. Se sisältää hyvät ohjeet siitä, miten perheissä voidaan valmistautua tuleviin sähkökatkoihin ja miten sähköä säästetään turvallisesti. Materiaalista löydät myös vinkkejä, miten asiasta voi keskustella lasten ja nuorten kanssa sekä ohjeita heille itselleen. Voin lämpimästi suositella kaikkia vanhempia tutustumaan tähän materiaaliin: https://www.spek.fi/varautumisillat/

Ja jos ei ole aivan varma, tietävätkö kaikki perheenjäsenet, mistä löytyy vaikka taskulamppu tai jos haluaa tarkistaa, mitä kaikkea kotoa tulisi löytyä sähkökatkojen varalle, niin apuna toimii SPEKin varautumiskävely-työkalu: https://www.spek.fi/varautumisen-uusi-tyokalu-helpottaa-omaa-parjaamista-sahkokatkossa/

Oma huoleni vanhempana hälvenee, kun tiedän lasteni saavan etukäteen aikaa sähkökatkoihin totuttautumiseen. Yllättävät tilanteet voivat jännittää pieniä lapsia. Äitinä yritän pysyä näissä tilanteissa rauhallisena ja välittää lapsilleni viestin, että pärjäämme perheenä joka tilanteessa.

Loppuun vielä hauska turvallisuusvinkki:
Lauantaina yli 380 palokuntaa ympäri Suomen avaavat ovensa ja järjestävät Päivä Paloasemalla tapahtuman. Tapahtumassa lapset pääsevät kokeilemaan esimerkiksi alkusammutusta. Sunnuntaina aukesi myös virtuaalinen paloasema, joka on auki 3.12. saakka: https://tnpoz.zappar.io/7654415563866423728/16.0.0/

Lue myös