Digiturvallisuus

Testaa salasanakonetta ja kokeile, kuinka nopeasti keksimäsi salasana voidaan murtaa.
Testaa salasanakonettaMikä on kyberturvallisuuden ja tietoturvallisuuden ero?
- Kyberturvallisuus keskittyy tiedon, tietojärjestelmien ja laitteiden turvallisuuden takaamiseen verkkoympäristössä.
- Tietoturvallisuus kattaa tiedon turvaamisen laajemmin. Tietoturvaan kuuluvat myös tiedon fyysinen tallentaminen ja tietoon pääsyn rajoittaminen digitaalisen ympäristön ulkopuolella.
Kyberturvallisuuden ja tietoturvan uhat ovat osin erilaisia
- Siinä missä kyberturvallisuus pyrkii estämään haittaohjelmien kaltaisten haittojen aiheuttamia vahinkoja, tietoturvaan kuuluu myös kaikenlaisen tiedon levittämisen sekä väärän tiedon torjunta.
- Näiden erojen valossa kyberturvallisuutta voi pitää tietoturvan yhtenä osa-alueena.
- Tämän lisäksi tietoturvallisuuteen sekoittuu helposti tietosuoja, jolla viitataan henkilötietojen asianmukaiseen ja lakeja noudattavaan käyttöön sekä keräämiseen.
Lähde: F-Secure

Tekoäly (AI) ja deepfake
- Tekoäly (AI) tarkoittaa konetta tai ohjelmaa, joka yrittää imitoida ihmisen älyä ja pystyy tekemään älykkäinä pidettyjä toimintoja, esimerkiksi oppimaan ja suunnittelemaan.
- Deepfake on tekoälyn avulla tehty syväväärennös, jossa usein kuvaa, videota ja ääntä yhdistelemällä saadaan oikea ihminen sanomaan tai tekemään asioita, joita hän ei ole todellisuudessa sanonut tai tehnyt.
Pystytkö sinä tunnistamaan verkon väärennökset?
Löydät ohjeet väärennösten tunnistamiseen Tekoäly-osiosta.
Tekoäly
Ohjeita ja oppaita
- Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus kehittää ja valvoo viestintäverkkojen ja -palveluiden toimintavarmuutta ja turvallisuutta.
- Kyberturvallisuuskeskus julkaisee tietoturva-aiheisia ohjeita ja oppaita.
- Tutustu mm. ohjeisiin, joissa kerrotaan, miten voit parantaa tietoturvaa kotona ja suojata kodin laitteet hyökkäyksiltä.
Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeet ja oppaat yksityishenkilöille
