Henkinen kriisinkestävyys

Nuori pipopäinen nainen seisoo joukkoliikennepysäkin vieressä ja katsoo päättäväisellä ja intensiivisellä ilmeellä kohti.

Tunnistatko, miten sinä toimit paineen alla?

Varaudu kriisiin vahvistamalla henkistä kriisinkestävyyttäsi. Mieti, mitkä jutut ovat vahvuuksiasi ja missä taas tarvitset sparrausta.

Rakenna terveellisiä rutiineja, etsi aktiivisesti tietoa ja ylläpidä yhteisöllisyyttä, niin selviydyt ja sopeudut paremmin vaikeissa tilanteissa.

Mitä voit tehdä ennen kriisiä?

  • Pidä huolta rutiineista. Riittävä uni, järkevät ruokailutottumukset ja säännöllinen liikunta ovat avaimet fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Rutiinien luominen arkeen helpottaa niiden ylläpitämistä myös häiriötilanteissa ja kriiseissä.
  • Varaudu aineellisesti. Kotona on hyvä olla ruokaa, vettä ja tarvittaessa lääkkeitä vähintään kolmeksi vuorokaudeksi. Mieti, mistä muista tarvikkeista voisi olla hyötyä kriisissä. Häiriötilanteita varten piirongin laatikosta kannattaisi löytyä mm. varalaturi, otsalamppu tai taskulamppu, vaihtoparistot ja vähän käteistä.
  • Pysy kärryillä yhteiskunnassa tapahtuvista asioista. 
  • Opettele hyväksymään se, että välillä elämässä tulee eteen vaikeita tilanteita.
  • Mieti omia tapojasi reagoida erilaisissa tilanteissa. Miten toimit paineen alla ja mistä stressaannut? Tuntemalla reaktiosi osaat ehkä hallita niitä paremmin kriisin aikana.
  • Ota haltuun yksinkertaisia stressinhallintakeinoja, esimerkiksi hengitysharjoituksia.

Harjoittele varautumis- ja turvallisuustaitoja

Erilaiset järjestöt ja yhdistykset tarjoavat toimintaa ja kursseja, joiden avulla voit parantaa omaa ja muiden kykyä selviytyä yllättävistä tilanteista. Tässä muutamia esimerkkejä:

Yhteisöllisyys tukee henkistä kriisinkestävyyttä

  • Tutut kontaktit voivat tarjota vertaistukea.
  • Yhteisöllistä meininkiä, vapaa-ajan toimintaa sekä apua ja tukea vaikeisiin elämäntilanteisiin tarjoavat esimerkiksi Tyttöjen ja Poikien Talot ja Tuvat. Näitä löytyy usealta eri paikkakunnalta ympäri Suomen. Yhteystiedot löytyvät Suomen Setlementtiliiton sivuilta.
  • Pidä myös huolta omista läheisistäsi ja tutustu esimerkiksi naapureihisi, jolloin avun pyytäminen ja tarjoaminen on helpompaa häiriötilanteissa.
  • Mieti, ketä sinä voisit auttaa häiriötilanteessa ja kuka voisi tarvita apuasi.

Mitä voit tehdä kriisin aikana?

  1. Pidä kiinni rutiineista.

    Rutiinien noudattaminen tuo turvaa kriisien keskelle ja vie parhaassa tapauksessa ajatukset pois häiriötilanteesta.

     

    Yritä tehdä sinulle mieluisia asioita, joilla saat ajan kulumaan. Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, mutta yritä vaikka yhdessä kaverin tai läheisen kanssa.

  2. Hanki tietoa luotettavista lähteistä.

    Häiriötilanteissa oikea tieto on oleellista. Älä jaa eteenpäin tietoja, joiden oikeellisuudesta et ole varma. Noudata aina viranomaisten ohjeita.

  3. Hyväksy, että mieli voi joutua koville.

    Pyri hyväksymään tunteesi ja se, että kriisitilanteissa mieli voi olla myllerryksessä. Pyydä rohkeasti apua muilta, jos on tarve.

     

    Hyväksy myös, että ihmiset voivat reagoida hyvinkin eri tavoin kriisitilanteissa. Toiset saattavat vaikuttaa lamaantuneilta, kun taas toiset näyttävät jatkavan elämää entiseen malliin. Ulkoisen habituksen perusteella ei välttämättä pysty päättelemään, mitä ihminen oikeasti tuntee ja miten hän tilanteen kokee.

  4. Muista opitut stressinhallintakeinot.

    Hyödynnä harjoiteltuja stressinhallintakeinoja. Esimerkiksi yksinkertaisista hengitysharjoituksista voi olla yllättävän paljon hyötyä.

  5. Huomioi apua tarvitsevat.

    Tarjoa keskusteluapua ihmiselle, jonka huomaat tarvitsevan sitä. Huolehdi erityisesti lapsista ja siitä, että heillä on turvallinen olo. Pidä yhteyttä läheisiisi ja kavereihisi tarkistaaksesi, kuinka he voivat.

Nuori tumma mies seisoo ulkona spraymaalatun seinän vieressä ja katsoo vakavalla ilmeellä ja kulmat kurtussa kohti.

Mitä voit tehdä kriisin jälkeen?

  • Keskustele läheistesi kanssa kriisistä tai häiriötilanteesta ja siitä, miten se on vaikuttanut kaikkiin.
  • Älä epäröi hakea ammattiapua esimerkiksi chatti-palveluiden tai auttavien puhelimien kautta. Muista, että vaikka olisitkin vain auttanut muita kriisin aikana, voit myös itse tarvita apua ja tukea omien tunteidesi käsittelyssä.
  • Arvioi, mitä opit kriisin aikana. Mieti, miten voit parantaa varautumistasi ja toimintaasi tulevaisuudessa vastaavissa tilanteissa.
  • Päivitä kotivara. Tarkista 72 tuntia varautumissuositus ja täydennä tarvittaessa varastoja.
  • Mieti, mitä olisi ollut hyvä osata kriisin tai häiriötilanteen aikana. Mieti, mitä asioita voisit harjoitella, jotta olisit ensi kerralla paremmin valmistautunut.

Vaikka olisitkin vain auttanut muita kriisin aikana, voit myös itse tarvita apua ja tukea omien tunteidesi käsittelyssä.

Tee turvallisuusteko – lataa 112 Suomi -mobiilisovellus!

Saat sovelluksen kautta vaara- ja viranomaistiedotteet suoraan puhelimeesi. Löydät sovelluksesta myös varautumisohjeet eri häiriötilanteisiin. Sovelluksen ohjeita voi lukea myös verkkoyhteyden katkettua eli offline-tilassa.

Lataa maksuton 112 Suomi -mobiilisovellus