Lemmikit

Tyttö ja huskytyyppinen koira makaavat vatsallaan lattialla ja tuijottavat toisiaan.

Kiinnitä asunnon oveen Huoneistossa lemmikkejä -tarra, jotta pelastustoimi osaa ottaa huomioon kohteessa olevat eläimet saapuessaan hälytystehtävälle.

Lemmikin hankkijan muistilista 1/3

  • Varaudu sitoutumaan lemmikkiin. Monet eläimet elävät vuosia, jopa vuosikymmeniä.
  • Varaudu hoitokuluihin. Eläimen ylläpitäminen maksaa paljon enemmän kuin sen hankinta. Koira maksaa vuodessa noin 700–2 000 euroa, hevonen 3 500–14 500 euroa, kissa yli 1 000 euroa ja kani jopa 1 000 euroa.
  • Hanki osaamista lemmikin hoidosta hyvissä ajoin ennen eläimen hankintaa esim. vastuullisilta kasvattajilta, eläinlääkäreiltä tai eläintenhoitajilta, harrastajayhdistyksistä tai kirjallisuudesta.
  • Perehdy harkitsemasi eläinlajin ja -rodun terveystilanteeseen. Valitse rotu, jolla ei ole jalostuksesta johtuvia, terveyttä ja hyvinvointia vaarantavia piirteitä.
  • Hanki lemmikki vain luotettavalta myyjältä. Vastuullisen kasvattajan tunnistat muun muassa siitä, että kasvattaja on kiinnostunut lemmikin tulevasta perheestä ja kodista.

Lähde: Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta

Älä osta lemmikkiä hämäriltä myyjiltä!

Tunnista pentutehtailija:

  • myyjä pyrkii nopeisiin kauppoihin
  • myy lemmikkejä tavallista halvemmalla
  • käyttää asioinnissa prepaid-liittymää
  • ei päästä ostajaa katsomaan emää tai kasvatusoloja
  • ei juurikaan kerro tietoja itsestään ja pennuistaan
  • haluaa myydä lemmikin mieluiten julkisella paikalla.

 

Koira, mies ja lapsi soutuveneessä.

Lemmikin hankkijan muistilista 2/3

  • Muista, että lemmikin käyttäytyminen voi muuttua ei-toivottavaksi, jos eläin turhautuu tai kärsii esimerkiksi yksinolosta.
  • Eläin tarvitsee huomiota ja hoivaa joka päivä, myös lomien ja kiireiden aikana. Moni laji vaatii myös ihmisen ja/tai lajitovereiden seuraa voidakseen hyvin.
  • Huolehdi siitä, että lemmikki pystyy toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Se on jokaisen lemmikin hyvinvoinnin edellytys.

Lähde: Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta

Muista laittaa kotivara kuntoon myös lemmikeille!

Lemmikeille pitää varata samoja perustarpeita vähintään kolmeksi vuorokaudeksi kuin muillekin perheenjäsenille: ruokaa, juomaa ja tarvittaessa lääkkeitä.

Lemmikin kotivara

Lemmikin hankkijan muistilista 3/3

  • Mikään eläin ei ole luonnostaan häkkieläin: häkki ei vastaa sitä ympäristöä, jossa eläin luonnossa eläisi. Esimerkiksi kani tarvitsee vähintään huoneen kokoisen tilan.
  • Pienlemmikkikin tarvitsee tilaa. Esimerkiksi maakilpikonna tarvitsee kahden neliön aitauksen.
  • Panosta monipuolisesti virikkeelliseen elinympäristöön, sillä eläin viettää siinä yleensä koko elämänsä.
  • Suojaa koko huoneisto eläinturvalliseksi, jos eläin liikkuu huoneistossa vapaana. Esimerkiksi kissakodin ikkunat pitää verkottaa karkaamisen estämiseksi. Kanitaloudessa sähköjohdot täytyy suojata eläinten hampailta.

Lähde: Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta

Älä koskaan jätä lemmikkiä kuumaan autoon!

Aurinkoisella kelillä auton sisälämpötila nousee parkissa nopeasti yli 40 asteeseen, joten lemmikkiä ei saa jättää autoon edes hetkeksi.

Elimistön liiallinen kuumeneminen voi aiheuttaa lemmikille hengenvaarallisen sokkitilan ja johtaa kuolemaan.

Lemmikin lämpöhalvaus

Eläin hädässä – milloin teet hätäilmoituksen numeroon 112?

Hyvä muistisääntö on, että eläimiä koskevissa hätätilanteissa soitetaan hätänumeroon, kun yleinen turvallisuus vaarantuu merkittävästi tai kun tehtävään tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa tai -asiantuntemusta.

  • Poliisille välitettäviä keskeisiä eläintehtäviä ovat eläinsuojelurikokset ja eläinten aiheuttamat järjestyshäiriöt, esimerkiksi tapaukset, joissa liikenteen vaarantava eläin eksyy moottoritielle tai suurpeto liikkuu taajama-alueella.
  • Pelastustoimen tehtäviä ovat muun muassa omaisuudeksi lukeutuvien eläinten, kuten maatalouden tuotantoeläimien, auttaminen kiireellisessä hädässä sekä pelastustehtävät, joissa tarvitaan nostolavaa tai muuta erikoiskalustoa. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi eläimen pelastaminen sortumasta, jäistä tai kaivosta.

Lähde: 112.fi

Älä vaaranna omaa henkeäsi pelastaessasi lemmikkiä.

Ohjeet lemmikin pelastamiseen tulipalossa
Ilves tallustaa lumisessa maastossa.

Milloin soitat hätänumeroon 112 eläimeen liittyvästä asiasta?

  1. Soita 112

    esimerkiksi, kun lehmä on juuttunut lietekaivoon, peura- tai hirvieläin on pudonnut jäihin, kyykäärme on purrut lasta, hirvieläin tai hevonen juoksee moottoritiellä tai suurpeto liikkuu taajamassa.

  2. Älä soita 112

    esimerkiksi, kun olet kohdannut kuolleen eläimen, kissa ei tule alas puusta, maassa on orvonnäköisiä linnunpoikasia tai eläin saa sairaskohtauksen.

     

    Lähde: 112.fi

     

Tee turvallisuusteko – lataa 112 Suomi -mobiilisovellus!

Saat sovelluksen kautta vaara- ja viranomaistiedotteet suoraan puhelimeesi. Löydät sovelluksesta myös varautumisohjeet eri häiriötilanteisiin. Sovelluksen ohjeita voi lukea myös verkkoyhteyden katkettua eli offline-tilassa.

Lataa maksuton 112 Suomi -mobiilisovellus