Lemmikin kotivara

Koira ja nuori nainen ovat nurmikolla. Koira on heittänyt "yläfemmat" naiselle.

Kiinnitä asunnon oveen Huoneistossa lemmikkejä -tarra, jotta pelastustoimi osaa ottaa huomioon kohteessa olevat eläimet saapuessaan hälytystehtävälle.

Voit myös kiinnittää oven sisäpuolelle lapun, jossa kerrot, mikä eläin on kyseessä, minkä ikäinen se on ja mihin paikkaan kodissasi lemmikkisi saattaa jännittävässä tai paniikkitilanteessa piiloutua.

Vesi tuppaa unohtumaan

Lemmikeille pitää muistaa varata samoja perustarpeita vähintään kolmeksi vuorokaudeksi kuin muillekin perheenjäsenille: ruokaa, juomaa ja tarvittaessa lääkkeitä.

– Usein eläimillä onkin esimerkiksi ihmisiä parempi ruoan kotivara, kun heille saatetaan ostaa ruokaa suurissa säkeissä. Mutta veden varaaminen tuppaa heillekin unohtumaan, kertoo varautumisen asiantuntija Essi Kulju Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä (SPEK).

Uusi eläinten hyvinvointilaki (693/2023) astui voimaan 1.1.2024.

Lain mukaan nisäkkäillä ja linnuilla on oltava pysyvässä pitopaikassaan jatkuvasti mahdollisuus juoda vettä.

Laita lemmikin kotivara kuntoon

  • Varaa kaappeihin hyvin säilyvää ruokaa, jota eläin tavallisestikin syö.
  • Hanki vettä. Kaupasta ostettu avaamaton pullovesi säilyy pitkään. Kotoa pitäisi löytyä myös astioita veden hakemiseen ja säilyttämiseen.
  • Varaa lemmikille tarpeeksi lääkkeitä, vähintään kolmeksi vuorokaudeksi, jos käytössä on säännöllinen lääkitys.
  • Pidä hollilla lemmikin eläinlääkärin paperit, hoito-ohjeet ja kuljetuslaatikko.
  • Muista, että lemmikit ovat herkkiä stressille, joten lemmikinomistajan täytyy yrittää pitää itsensä rauhallisena mahdollisessa häiriötilanteessa. Älä siis tartuta omaa stressiäsi lemmikkiin.
Naisella on sylissä punertavan sävyinen lemmikkikani.

Huolehdi lemmikin psyykkisestä hyvinvoinnista

  • Huolehdi siitä, että lemmikki pystyy toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Se on jokaisen lemmikin hyvinvoinnin edellytys.
  • Muista, että lemmikin käyttäytyminen voi muuttua ei-toivottavaksi, jos eläin turhautuu tai kärsii esimerkiksi yksinolosta.
  • Eläin tarvitsee huomiota ja hoivaa joka päivä, myös lomien ja kiireiden aikana. Moni laji vaatii myös ihmisen ja/tai lajitovereiden seuraa voidakseen hyvin.

Lähde: Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta

Varaudu tähänkin: koiran ääniarkuus

Koiran ääniarkuus

Koiran ääniarkuus saattaa rajoittaa huomattavasti sekä koiran että omistajan elämää. Kamppailu pelon kanssa voi vaikuttaa myös omistajan ja koiran suhteeseen sekä johtaa jopa koiran lopettamiseen. Siksi eläinlääkärin osallistuminen ääniarkuuden hoitoon on erittäin tärkeää.

Mitä ääniherkkä koira yleensä pelkää?

Koiran äänipelko kohdistuu useimmiten ilotulitteisiin ja myrskyihin. Myrskyarka koira pelkää paitsi ukkosen jyrinää myös mm. ilmanpaineen vaihtelua ja tuulen huminaa.

Miten äänipelko näkyy koirassa?

Koira oireilee pelkoon ääntelemällä, vapisemalla, piiloutumalla, hakemalla huomiota, nuoleskelemalla, läähättämällä ja kulkemalla matalana. Altistuminen pelon kohteille aiheuttaa eläimelle kovaa stressiä.

Lähde: Tiina-Maija Sipilä: Koirien ääniarkuuden hoito, eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma, Helsingin yliopisto, 2017.

Koiran ääniarkuutta voidaan hoitaa

Koiran ääniarkuutta voidaan hoitaa erilaisilla psyykenlääkkeillä, kuten masennuslääkkeillä ja rauhoittavilla.

Tehokas hoitokeino on myös käyttäytymisterapia, johon kuuluu esimerkiksi erilaisia rentoutumis- ja poisherkistämisharjoituksia.

Vaikka hoitoa on saatavilla ja se tehoaa usein, vain vähemmistö koiranomistajista hakee apua lemmikkinsä pelkoon.

Lain mukaan eläimen pitopaikassa ei saa esiintyä jatkuvaa eläintä häiritsevää tai sille haittaa aiheuttavaa melua.

Laki eläinten hyvinvoinnista