Tukehtuminen

Opetustilanne, jossa yksi näyttää elvytysnukella parille muulle, miten tukehtunutta pitää lyödä kämmenellä lapaluiden väliin.

Suomessa tukehtuu kymmeniä ihmisiä joka vuosi

Tukehtuminen ja kuristuminen ovat muita tapaturmatyyppejä harvinaisempia. Suomessa tukehtuu kuitenkin kymmeniä ihmisiä vuosittain. Läheltä piti -tilanteita on sitäkin enemmän.

  • Osa tukehtumiskuolemista johtuu sairaskohtauksista, mutta useimmiten tukehtuminen tapahtuu ruokailun yhteydessä.

Tukehtuvan ensiapu

  1. Lyö napakasti lapaluiden väliin.

    Asetu autettavan taakse ja taivuta hänen ylävartaloaan eteen- ja alaspäin. Lyö autettavaa napakasti lapaluiden väliin 5 kertaa.

  2. Tarvittaessa ota yhteys hätänumeroon 112.

    Jos lyönnit eivät auta, soita hätänumeroon 112.

  3. Jatka ensiapua Heimlichin otteella.

    Tee seuraavaksi Heimlichin ote: Taivuta autettavaa eteenpäin. Aseta kätesi autettavan ympäri pallean kohdalle siten, että alempi käsi on nyrkissä ja toinen käsi nyrkin päällä. Nykäise voimakkaasti itseesi päin ja toista liike tarvittaessa 5 kertaa.

     

    Jos autettava menee elottomaksi, aloita elvytys.

     

    Lähde: Kotitapaturma.fi

Heimlichin ote edestä päin kuvattuna.

Jos autettava menee elottomaksi, aloita painelu-puhalluselvytys: 30 painallusta + 2 puhallusta.

Muista aina ennen puhaltamista nostaa autettavan leukaa eli avata hengitystiet ja nipistää sieraimet kiinni, jotta ilma saadaan kulkemaan keuhkoihin.

Aikuisen painelu-puhalluselvytys

  1. Siirrä autettava tukevalle alustalle selälleen ja mene polvillesi hänen viereensä.

  2. Aseta kämmentyvi keskelle autettavan rintalastaa ja pane toinen kätesi sen päälle. Pidä käsivarret suorina ja hartiat autettavan rintakehän yläpuolella.

  3. Painele rintalastaa 30 kertaa mäntämäisellä liikkeellä 100–120 kertaa minuutissa.

  4. 30 painelun jälkeen avaa hengitystiet, eli nosta autettavan leukaa ja paina hänen päätään taaksepäin otsasta. Nipistä autettavan sieraimet kiinni, paina huulesi tiiviisti hänen suulleen ja puhalla rauhallisesti 2 kertaa ilmaa keuhkoihin.

  5. Jatka painelu-puhalluselvytystä rytmillä 30:2, kunnes vastuu siirtyy ammattihenkilölle, hengitys palautuu tai et enää jaksa elvyttää.

     

    Lähde: Terveyskirjasto

Miten pitää toimia, jos onkin yksin ja vaarassa tukehtua?

Kurkkuusi voi yhtäkkiä juuttua vaikka ruokaa tai jokin esine silloin, kun olet yksin. Et yhtäkkiä pystykään vetämään henkeä ja voit joutua paniikkiin. Kun hapensaanti estyy, täytyy toimia nopeasti.

Sinulla on 1–2 minuuttia aikaa.

  • Jos kurkkuusi juuttuu ruuanpala tai esine, jota et saa ankarastikaan yskimällä ulos, hapensaantisi katkeaa saman tien. Todennäköisesti et ole ehtinyt edes varautua tilanteeseen eikä keuhkoissasi ole kovin paljon ilmaa. Sinulla on siis hyvin vähän aikaa pelastua: käytännössä minuutista korkeintaan kahteen minuuttiin. Sen jälkeen happi loppuu.

Hakeudu sinne, missä on muita ihmisiä.

  • Älä missään tapauksessa jää sinne, missä olet yksin. Mieti jo valmiiksi, minne menet, jos joudut hakemaan itsellesi apua. Jos asut kerrostalossa, juokse saman tien portaat alas ja ulos ja etsi lähin mahdollinen ihminen auttajaksi. Jos et pääse helposti kerrostalosta ulos asti, poistu ainakin omasta asunnostasi rappukäytävään ja yritä herättää naapurien huomio vaikka hakkaamalla oviin. Pääasia on, että et jää yksin sinne, missä olit, tai yritä piiloutua muilta kakomaan rauhassa.

Yritä saada esine ulos törmäämällä johonkin.

  • Heimlichin otteella voi yrittää auttaa itseäänkin, mutta onnistuminen on paljon vaikeampaa kuin toista autettaessa. Samaan tulokseen saatat päästä sillä, että laitat kädet nyrkkiin oman pallean päälle ja pudottaudut sohvan tai nojatuolin selkänojan päälle niin, että palleaan osuu isku. Lujan tömähdyksen palleanseudulle saat aikaan myös menemällä punnerrusasentoon lattialle ja ojentamalla sitten kädet suoriksi niin, että putoat rajusti vatsallesi maahan.

Lähde: Suomen Punainen Risti (SPR)

Jos olet yksin eikä kurkkuusi juuttunut ruoka tai esine irtoa voimakkaasti yskimällä, hakeudu kiireen vilkkaa muiden ihmisten luo hakemaan apua.

Sinulla on käytännössä 1–2 minuuttia aikaa pelastua. Sen jälkeen happi loppuu.

Ohjeet hätäilmoituksen tekemiseen

  1. Soita hätänumeroon 112.

    Soita vain kiireellisissä, todellisissa hätätilanteissa, kun henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on uhattuna tai vaarassa. Jos sinulla on 112 Suomi -mobiilisovellus, muista soittaa hätäpuhelu sovelluksen kautta. Tällöin sijaintitietosi välittyy hätäkeskukseen automaattisesti.

     

    Hätänumeroon 112 voit soittaa myös ulkomaisesta matkapuhelinliittymästä. Tällöinkään et tarvitse erillistä suuntanumeroa, näppäile ainoastaan 112.

  2. Voit myös tekstata.

    Hätäilmoituksen voi tarvittaessa tehdä tekstiviestillä numeroon +358 112.

     

    Hätätekstiviestien käyttö on suunnattu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta. Hätätekstiviestin voi lähettää vain sellaisesta puhelinnumerosta, joka on rekisteröity etukäteen. Ennakkorekisteröinti tehdään Suomi.fi-sivustolla.

  3. Älä soita tai tekstaa hätänumeroon seuraavissa tapauksissa:

    kiireettömissä tilanteissa, kysely- tai tiedustelutarkoituksessa sekä häiriötilanteissa, joissa kukaan ei ole vaarassa.

     

    Lähde: Suomi.fi