Kampanjoinnissa on oleellista, että vastaanottajat saadaan toimimaan toivotulla tavalla. Vuoden 2024 Paloturvallisuusviikon tavoitteena oli parantaa nuorten aikuisten toimintaa erityisesti akkulaitteiden kanssa. Yli puolet kampanjan havainneista nuorista teki kotonaan turvallisuutta parantavan teon. Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Paloturvallisuusviikon vaikuttavuudesta toteutettiin kyselytutkimus. Sen mukaan 24 prosenttia kaikista vastaajista ja 54 prosenttia nuorista aikuisista teki teemaviikon viestinnän innoittamana paloturvallisuutta lisääviä toimenpiteitä. Kampanjan seurauksena Suomessa tehtiin liki 600 000 paloturvallisuustekoa. Viikon vaikuttavuus on noussut edellisestä mittauskerrasta molemmissa vastaajaryhmissä.
Kyselyn perusteella kampanja tavoitti vastaajia hyvin. 18–24-vuotiaista nuorista 35 prosenttia kertoi huomanneensa viikon. Kaikista vastaajista kampanjan oli pannut merkille 43 prosenttia.
Tuloksissa oli lievää laskua edelliseen mittauskertaan sekä kaikki vastaajat -tasolla (2023: 45 %) että nuorissa (2023: 41 %). On mahdollista, että pieni notkahdus johtuu mediavalinnoista; maksettua mainontaa televisiossa ei ollut mukana kampanjassa. Kun kohderyhmänä oli nuoret, oli perusteltua painottaa sosiaalista mediaa, mikä puolestaan vähensi huomioarvoa koko väestön keskuudessa.
Paloturvallisuusviikon huomioarvo eli se, moniko ihminen kertoo huomanneensa kampanjan, näyttää vakiintuneen lähes puoleen suomalaisista. Tulosta voidaan pitää hyvänä, kun kampanja toteutetaan kerran vuodessa ja kaupallisiin kampanjoihin verrattuna kohtuullisen pienellä budjetilla. Vaikuttavuuden eli kampanjan innoittamien turvallisuustekojen perusteella Paloturvallisuusviikkoa voi pitää erinomaisena.
”Päätin, etten lataa mitään laitteita yöllä”
Ilahduttavaa Aula Researchin toteuttaman kyselytutkimuksen tuloksissa on, että vastaajat kertoivat muuttaneensa sähkölaitteiden käyttö- tai lataamistapojaan turvallisemmaksi.
”Päätin, etten lataa mitään laitteita yöllä tai kun olen pois kotoa”, kertoi eräs vastaaja.
Vastauksista ilmeni myös se, että paloturvallisuusteot tehtiin nimenomaan Paloturvallisuusviikon inspiroimana.
Paloturvallisuusviikko on kampanja, joka koostuu maksetusta medianäkyvyydestä ja mukana olevien organisaatioiden viestinnästä. Kaikkien kampanjaan osallistuvien toimijoiden intresseihin kuuluu asumisen paloturvallisuuden parantaminen. Yhteistyökumppanit tuntevat omat kohderyhmänsä ja jäsenensä. Siksi niiden viestit kohdentuivat niiden omalla toimialalla ja toimialueella hyvin.
Kampanjaviestinnän kärkenä oli siis akkuturvallisuus. Media tarttui SPEKistä lähteneisiin tiedotteisiin hanakasti. Myös median kautta Paloturvallisuusviikon viesti sai miljoonayleisön.
Paloturvallisuusviikon koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana pelastuslaitokset, pelastusliitot, EHYT ry, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, Kirkkohallituksen Diakonia ja yhteiskunta, Finanssiala, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Palopäällystöliitto, Nuohousalan Keskusliitto, Vanhustyön keskusliitto ja Invalidiliitto. Kampanjassa oli mukana Paristo- ja akkutuottajayhteisö Recser. Paloturvallisuusviikon rahoittaa Palosuojelurahasto.