Närstående och gemenskap
Vad betyder gemenskap egentligen?
Kort sagt innebär gemenskap att du är en del av något och känner dig som en del av ett nätverk av människor. Gemenskap byggs upp av åtminstone följande faktorer:
- samarbete
- delaktighet
- tillit
- engagemang
- motivation
Gemenskapen fungerar också som en resurs vid psykiska problem.
Individen måste få agera på ett för sig naturligt sätt
- Gemenskap betyder inte att alla i en gemenskap är jättenära varandra och håller kontakt med varandra var och varannan dag.
- Att vara en del av gemenskapen betyder inte heller att man alltid måste vara tillgänglig och redo att göra allt som begärs.
- Kompromisser är förstås nödvändiga, men en sund känsla av gemenskap handlar om att låta människor vara sig själva och agera på ett sätt som känns naturligt för dem. Vissa vill vara mer i rampljuset och andra mer i bakgrunden.
Ensamhet kan göra dig sjuk
Särskilt i ungdomsåren leder ensamhet ofta till ångest, depression, självmordsbenägenhet och andra psykiska problem, säger, Niina Junttila, ensamhetsforskare och professor i pedagogisk psykologi. Finländska ensamma ungdomar lider oftare än andra av följande symtom:
- huvudvärk
- magont
- nervositet
- insomningssvårigheter
Ensamhet påverkar också hälsan och funktionsförmågan på många andra sätt. Se sidan Ensamhet för mer information om hur ensamhet påverkar och hur den kan förebyggas samt om riskfaktorer för ensamhet.
Om du eller en närstående till dig har varit apatisk under lång tid, om ingenting känns bra, och om utmattning, skuldkänslor, koncentrationssvårigheter och sömnproblem tynger dig ska du kontakta en läkare.
Det kan handla om depression eller någon annan psykisk sjukdom som det finns behandlingar för.
Gemenskap, hjälp och kamratstöd för dig och dina närmaste
Flickornas hus och Pojkarnas hus
Flickornas hus och Pojkarns hus erbjuder gemenskap, fritidsverksamhet, hobbymöjligheter samt hjälp och stöd i svåra livssituationer. De finns på olika orter runt om i Finland. Kontaktinformation finns på webbplatsen för Finlands Settlementförbund. Du hittar informationen genom att söka “Tyttöjen ja Poikien Talot ja Tuvat” på den finska sidan.
Setas kamratstödsverksamhet för regnbågsunga
Seta har grupper för unga (på finska) som träffas regelbundet på olika håll i Finland och som är öppna för alla. I grupperna deltar unga som identifierar sig som pojkar, flickor, ickebinära eller agender och som är heterosexuella, homosexuella, lesbiska, bi-, pan- eller asexuella. Loiste, Setas ungdomsgård på webben (på finska) och Kompetenscentrumet för könsmångfald erbjuder chattar och individuellt stöd på Discord.
Samtalshjälp på Sekasin-chatten
På Sekasin-chatten kan du tala om dina problem anonymt. I chatten svarar yrkespersoner från organisationer samt utbildade frivilliga. Den finska chatten är öppen vardagar kl. 9–24 och under helger kl. 15–24. Den svenska chatten är öppen varje dag kl. 15–19.
Sekasin Gaming
Sekasin Gaming-servern är öppen 24/7. I serverns diskussions- och textkanaler kan du lära känna nya människor, hitta kompisar och spela tillsammans – oavsett om ni redan känner varandra eller inte – i en trygg miljö. Yrkespersoner från olika områden deltar också regelbundet för att kunna erbjuda stöd. Diskussionerna modereras dygnet runt.
Netari Chat och Netari WA
Netari är en riksomfattande ungdomsgård på webben (på finska, ukrainska, ryska och engelska). I Netari-chatten kan du tala med en trygg vuxen om sådant som är viktigt för dig. Chatten är öppen sön.–fre. kl. 18–21. Du kan också sms:a Netari WhatsApp när som helst på numret 0503135160. Personalen på Netari svarar på meddelanden mån.–fre. kl. 17–19.
Nettiturvis – diskussionshjälp på webben
Nettiturvis (på finska) är en riksomfattande tjänst som erbjuder gratis samtalshjälp till unga och deras närstående. På Nettiturvis jobbar kris- och familjearbetare.
Zekki digitjänst
Med Zekki-verktyget (på finska) kan du själv kartlägga din livssituation på några minuter (på finska). Du får en sammanställning som kan hjälpa dig att reflektera över ditt liv och din framtid. Du får också information om olika stödtjänster som skulle kunna passa dig och som ordnas av organisationer eller kommunen.
En närstående kan plötsligt få svårt att sköta sin ekonomi eller hälsa.
Hur kan du förbereda dig på att ta hand om dina närmaste?
Det är viktigt att på förhand diskutera tillsammans med dina närmaste om vem som sköter personens ärenden vid behov, till exempel vid sjukdom eller funktionsnedsättning. För att kunna sköta ärenden för din närmastes del behöver du bland annat följande:
- fullmakter för bank- eller myndighetsärenden
- dispositionsrätt till bankkonto
- Suomi.fi-fullmakt
- intressebevakningsfullmakt.
Vad är en intressebevakningsfullmakt?
- Med en intressebevakningsfullmakt kan man på förhand befullmäktiga någon annan att sköta sina ärenden när man inte längre kan sköta dem själv.
- Intressebevakningsfullmakt är inte samma sak som intressebevakning. Den som har en intressebevakningsfullmakt har färre skyldigheter än en intressebevakare.
- Intressebevakningsfullmakten kan göras av en myndig person som förstår fullmaktens innehåll och betydelse.
- På webbplatsen förMyndigheten för digitalisering och befolkningsdata finns anvisningar om hur man gör en intressebevakningsfullmakt.
Intressebevakningsfullmakt är inte samma sak som intressebevakning.
Intressebevakning
Vad betyder intressebevakning?
Intressebevakning innebär att man sköter en annan persons ekonomiska ärenden och bevakar deras intressen när de inte längre klarar det själva och det inte finns något annat sätt att lösa det. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata utreder behovet av intressebevakning.
Vad är en intressebevakare?
En intressebevakare är en person som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata eller domstolen har förordnat att sköta en annan persons egendom och ekonomiska ärenden och bevaka personens intresse. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata övervakar intressebevakarens verksamhet. En intressebevakare kan vara en privat intressebevakare eller en allmän intressebevakare.
Vad är skillnaden mellan intressebevakning och närståendevård?
Intressebevakning är inte samma sak som närståendevård.
Intressebevakning handlar om att sköta ekonomiska ärenden, medan närståendevård innebär att stödja hälsan och vardagen.
En person kan dock ha båda rollerna samtidigt.