Att nödutgången från ett skyddsrum ofta finns under jorden kan komma som en överraskning för många. Det här konkretiserades förra veckan när ett mystiskt betongblock som upptäcktes på ett bygge i Hagnäs visade sig vara en underjordisk nödutgång. Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland (SPEK) uppmuntrar till att hålla skyddsrummen och nödutgångarna i skick.
Förra veckan grävdes ett mystiskt betongblock fram i samband med Kronbroprojektets byggarbeten i Hagnäs. Många förundrade sig över fyndet och Helsingfors stad bad invånarna om tips på vad det robusta underjordiska blocket skulle kunna vara. Det borrades också hål i blocket för att ta reda på om det är kompakt eller ihåligt. Blocket visade sig vara en nödutgång från skyddsrummet i Elantohuset.
– Det här är inte särskilt överraskande. Nödutgångarna från skyddsrum har inte varit aktuella på länge. Det vore ändå bra att säkerställa att man känner till dem och att de fungerar, säger Jaakko Koivula, skyddsrumsexpert vid SPEK.
Alla skyddsrum har en nödutgång, men vid alla fastigheter känner man inte nödvändigtvis till var den finns eller så har man inte upprätthållit den.
Nödutgången är ofta en underjordisk gång som leder till en lucka eller öppning som har murats igen med lecablock som lätt kan tas bort. Människor som befinner sig i skyddsrummet ska själva kunna ta sig ut genom nödutgången. Det kan bli nödvändigt till exempel om byggnaden har rasat och den egentliga utrymningsvägen inte kan användas.
I skyddsrummet finns en spade och ett järnspett som kan användas för att ta sig ut. I vissa fastigheter kan nödutgången också finnas ovan jord.
Skyddsrummets nödutgång måste kunna användas i kritiska situationer
När skyddsrummet förbereds för användning under krig gräver man bort jorden ovanför luckan eller avlägsnar åtminstone allt det material som kan vara svårt att få bort för hand med spade genom skyddsrummets lucka.
– Det är viktigt att säkerställa att nödutgången kan användas vid en kritisk situation. Det kan till exempel finnas vatten eller växtlighet vid nödutgången, som gör det svårt att ta sig ut, säger Koivula.
Det är också tillåtet att bygga ovanpå nödutgångar förutsatt att konstruktionerna går att avlägsna vid behov.
Skyddsrummens nödutgång kan ha tre funktioner: utöver att den är en nödutgång, kan den också användas för rökventilation och luftintag. En lucka som öppnar sig utåt är till för rökventilation och en som öppnar sig inåt är till för nödutgång.
– Världen såg annorlunda ut för bara några år sedan. Då var det knappast många som tänkte på att det i byggnader finns en öppning eller lucka, som lätt måste gå att öppna i en undantagssituation. Det är viktigt att se till att det verkligen går att ta sig ut via nödutgången, eftersom den har en kritisk funktion i en krissituation.
Ett skyddsrum ska skydda befolkningen under en militär attack. Myndigheterna meddelar när situationen kräver att skyddsrummen ska ställas i ordning. Skyddsrummet ska kunna tas i användning senast inom 72 timmar efter påbudet. Skyddsrum används inte vid strålningsrisk, då man istället ska ta skydd inomhus, till exempel hemma.