Nyheter

Att kunna förebygga bränder och veta hur man agerar i en nödsituation är kunskaper som är viktiga även för elever i årskurs 1 och 2. Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland (SPEK) har tagit fram undervisningsmaterialet Brandvett för lärare och räddningsverkens instruktörer. Barnen får också öva sig i att ringa nödnumret 112.

Brandvett.fi.

Många elever är ensamma hemma någon gång under dagen, och i en nödsituation är det viktigt att agera snabbt. Därför är det viktigt att barn lär sig om säkerhet.

– Att de vuxna har kännedom om säkerhetsfrågorna räcker inte, eftersom det finns ett stort antal små skolelever som är ensamma hemma på eftermiddagarna. Barn kan få för sig att de ska laga mat själva, och de använder också batteri- och eldrivna apparater som kan fatta eld, säger SPEK:s kommunikationsspecialist Rauna Nerelli.

Förra året orsakades omkring 250 bränder i bostadshus, i terrängen och på andra håll av barns eldhantering. Med brandsäkerhetsutbildning kan man också förebygga barns riskabla experiment och lekar med tändstickor.

Brandvett-materialet är utformat för att stödja mångsidig kompetens i enlighet med grundskolans läroplan med fokus på vardagskompetens, såsom säkerhet, och förmåga att ta hand om sig själv.

Ungdomar ringer inte alltid nödnumret – det är bra att börja träna redan som barn

Läromaterialen visar med berättelser, videor och bilder hur man förebygger bränder och agerar i en nödsituation. Det finns tre lektioner, en repetitionslektion och nyttig information för vårdnadshavare på webbplatsen Brandvett. Materialen är åldersanpassade. Det finns också övningar i hur och i vilka situationer man ringer nödnumret.

– Nödcentralsverket har berättat offentligt att ungdomar inte alltid ringer nödnummer 112 vid nödsituationer. Därför bör man öva på detta redan som förstaklassare, konstaterar Nerelli.

Nödcentralsverket har granskat Brandvett-undervisningsmaterialet och spelat in en nödcentraloperatörs videohälsning till barnen för att sänka tröskeln för att ringa nödnumret vid en nödsituation.

–  Barn har rätt till information och säkerhet. De vuxna har ansvaret för familjens säkerhet, men det är viktigt att även barnen vet hur de ska agera i farliga situationer, säger ledaren för volontärverksamheten vid Mannerheims Barnskyddsförbund Tapani Tulkki.

Ta i bruk Brandvett-utbildningsmaterialet – till exempel under Brandsäkerhetsveckan i november

Materialet och uppgifterna är fritt tillgängliga på webbplatsen brandvett.fi utan lösenord för pedagogiskt bruk i skolor.

Materialet kan användas när som helst, till exempel under Brandsäkerhetsveckan 23.11–1.12.

– Vi har velat göra detta så enkelt som möjligt för lärarna. Man behöver inte logga in, läraren behöver inte vara expert på dessa frågor och allt finns på webbplatsen, även hemuppgifterna, berättar nätpedagogen Annika Meltaus vid SPEK.

Lektionerna har planerats av Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland i samarbete med en lärare för de lägre årskurserna i grundskolan.

Webbplatsen finns på finska och svenska. Undervisningsmaterialet har finansierats av LokalTapiola Nyland, LokalTapiola Ömsesidiga Försäkringsbolag och Stiftelsen för brandskyddets främjande.