Häkä- ja lämpövaroitin

Puut palavat takassa ja viereen on pinottu polttopuita.

Häkä- ja lämpövaroittimet tuovat asuntoon lisäsuojaa

Palovaroittimien lisäksi markkinoilla on erilaisia varoittimia koteihin. Näitä ovat esimerkiksi häkä- eli hiilimonoksidivaroittimet, lämpövaroittimet sekä erilaiset yhdistelmävaroittimet.

Niistä saa parhaimmillaan koteihin hyvää lisäsuojaa. Häkävaroitin ei korvaa savun tunnistamiseen perustuvaa palovaroitinta, joka on lain mukaan asuntojen pakollinen varuste.

Lämpövaroitin sopii viileämpiin ja kosteisiin tiloihin

Lämpövaroitin käy esimerkiksi paikkoihin, joihin tavallinen palovaroitin ei välttämättä sovi, kuten kosteisiin tai hieman viileämpiin tiloihin. Tällainen tila on esimerkiksi autotalli.

Autotallin lisäksi lämpövaroittimen käyttö voi tuoda lisäarvoa kodinhoitohuoneissa, pukuhuoneissa tai keittiössä, jossa normaali toiminta ja olosuhteet voisivat aiheuttaa palovaroittimelle ylimääräisiä hälytyksiä.

Lämpövaroitin ei havaitse savua, mutta se reagoi ilman lämpötilan nousuun. Se hälyttää esimerkiksi 54 asteessa tai sitä korkeammassa lämpötilassa sen mukaan, mikä varoitintuote on kyseessä.

Sijoittamisessa on tärkeää noudattaa laitetoimittajan esittämiä ohjeita.

Häkävaroitin kannattaa laittaa tiloihin, joissa on tulisija tai kaasulaitteita

Häkävaroitin ei ole pakollinen kiinteistön varuste, mutta sen asentaminen on suositeltavaa huoneisiin, joissa sijaitsee esimerkiksi polttoainetoiminen laite tai tulisija.

Häkää syntyy vähähappisissa oloissa epätäydellisen palamisen tuloksena, kun poltetaan esim. bensiiniä, öljyä, puuta tai nestekaasua.

Yleisimpiä hään lähteitä ovat esimerkiksi

  • kaasulaitteet, joita käytetään lämmitykseen ja ruoanvalmistukseen
  • ajoneuvojen moottorit
  • generaattorit
  • takat, savupiiput tai hormit
  • kannettavat polttoainelämmittimet
  • grillin käyttäminen suljetussa tilassa

Häkävaroitin hälyttää sen mukaan, kuinka paljon ilmassa on häkää ja kauanko häkäaltistus on kestänyt.

Noudata häkävaroittimen asennusohjeita huolellisesti

Häkävaroittimien oikeaan sijoittamiseen ei ole yhtä ohjetta, vaan se on aina arvioitava tapauskohtaisesti.

Perehdy siis huolellisesti hankkimasi häkävaroittimen toimintaan ja asennusohjeisiin sekä noudata Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ohjeita häkävaroittimen sijoittamisesta.

Häkä eli hiilimonoksidi on väritön, hajuton, mauton ja myrkyllinen kaasu

Häkävaroitin varoittaa huoneilmaan kertyneestä häästä eli hiilimonoksidista hyvissä ajoin ennen häkämyrkytysoireita. Häkä on hengenvaarallista, mutta sitä ei voi nähdä, haistaa eikä maistaa.

Jos häkävaroitin hälyttää, on tärkeää aloittaa välittömästi tuuletus. Lisäksi tulee huolehtia siitä, ettei häkää synny lisää hengitysilmaan, esimerkiksi avaamalla tulisijan pelti, mikäli se on unohtunut kiinni.

Häkämyrkytyksen oireita ovat pyörrytys, väsymys, heikotus, päänsärky, huonovointisuus, oksentelu, uneliaisuus ja sekavuus.

Häkämyrkytyksen sattuessa henkilö voi olla sekavassa tilassa siten, että hän ei ilman apua pysty pelastautumaan rakennuksesta tai kutsumaan apua.

Jos koet edes vähäisiä häkämyrkytykseen viittaavia oireita, pelastaudu raittiiseen ilmaan. Ota välittömästi yhteyttä lääkäriin, sillä häkämyrkytys voi pahentua, vaikka olisit hapekkaassa ilmassa.

Varmista aina vaaratilanteen jälkeen, että tilat on tuuletettu ja häkävaroitin on palannut normaaliin toimintatilaan.