CREWS

Kuva: Jari E. Miettinen

Viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyö riskien vähentämisessä ja varautumisessa

Itämeren alueella esiintyy erilaisia häiriöitä, kuten tulvia, kuivuutta, pandemioita ja konflikteja. Ne asettavat merkittäviä haasteita EU:n jäsenvaltioiden sietokyvylle ja korostavat tarvetta vähentää katastrofiriskejä.

Häiriötilanteet ovat osoittaneet, että valtiollisten toimijoiden toimet eivät yksin riitä, vaan tarvitaan myös paikallisten yhteisöjen ja epävirallisten toimijoiden apua.

SPEK on mukana kolmivuotisessa EU:n Interreg Baltic Sea Region -ohjelman rahoittamassa hankkeessa CREWS – Enhancing capacities in disaster risk reduction by facilitating public-civil cooperation. Hanke toteutetaan ajanjaksolla 1.3.2025–29.2.2028.

Tuotoksina yhteistyömalli ja digitaalinen työkalu

Hankkeessa luodaan yhteistyömalli ja digitaalinen työkalu, joiden tavoitteena on viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyön sujuvoittaminen ja resurssien tehokas koordinointi. Tarkoituksena on mahdollistaa etenkin spontaanien vapaaehtoisten tehokkaampi hyödyntäminen eri tehtävissä.

Yhteistyömallia ja digitaalista työkalua testataan hankkeen kahdessa skenaariossa: sotilaallisessa harjoituksessa ja äärimmäisissä sääolosuhteissa. Lumimyrskyskenaario toteutetaan Suomen Lapissa helmikuussa 2027.

Lisäksi hankkeessa tuotetaan opetusmateriaali ja koulutuskonsepti, jotta yhteistyömallia ja digitaalista työkalua voidaan levittää laajemmin.

Hankekumppanit

Hanketta toteuttaa 13 projektikumppania Itämeren alueen maista: viranomaisia, vapaaehtoisorganisaatioita ja yliopistoja. Lisäksi mukana on 26 yhteistyöorganisaatiota.

SPEK on yksi hankkeen pääkumppaneista Council of Baltic Sea Statesin ja Hampurin kaupungin ohella. Koko hanketta johtaa Free and Hanseatic City of Hamburg, District office of Altona.

Suomesta mukana ovat Lentopelastusseura, Suomen Punainen Risti, Suomen Palopäällystöliitto, Svap ry, sisäministeriö ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue.

Yhteyshenkilö:

Kaisa Eskelinen, tutkija